Nieuws

Nieuw programma Wetenschap: “ervaring voor oog, oor en brein”

Zet voet op de Groningse kleibodem van Hongerige Wolf, waar elke stap een nieuwe ontdekking kan zijn. Dit jaar introduceren we een nieuw element in ons programma dat je zintuigen nog meer zal prikkelen. Ontdek de boeiende wereld van wetenschap en laat je verrassen door experimenten, voorstellingen en interactieve activiteiten.

Benieuwd naar wat je te wachten staat? Programmeur Floor Fiers geeft een voorproefje:

ONTDEK MEER

Binnen het programma Wetenschap delen wetenschappers hun inzichten met festivalgangers rond moderne thema’s die aansluiten bij voorstellingen en ervaringen. “Een voorbeeld hiervan is onderzoeker Jeroen van der Mark, die voorafgaand aan de dansvoorstelling van DansBlok over spiergeheugen zal praten over dit intrigerende fenomeen: hebben je spieren echt een geheugen, en hoe werkt dat precies?”, legt Floor uit.

Voor Floor belichaamt wetenschap de essentie van Festival Hongerige Wolf. “Het brengt diverse mensen samen, van Groningers tot artiesten uit verschillende disciplines. Hier, te midden van de uitgestrekte Groningse velden, ontstaat interactie. Mensen vinden elkaar in gedeelde interesses. Er ontstaat een energie”, beschrijft ze. “Wetenschap is een belangrijke stem in het publieke debat en op Festival Hongerige Wolf geeft het een extra laag aan kunstbeleving: een ruimte voor reflectie, diepgang en dialoog.”

ERVARING VOOR OOG, OOR EN BREIN

Bezoekers kunnen een gevarieerd programma verwachten over uiteenlopende hedendaagse onderwerpen. “Elke keer werkt een wetenschapper samen met een artiest uit een andere discipline, waarbij de wetenschapper korte, soms interactieve lezingen geeft over zijn of haar onderzoek. Zo ontstaat een ervaring voor oog, oor en brein.” Het programma vindt voornamelijk plaats op de Agora, waar ooit in het oude Athene het sociale leven plaatsvond en wijsgeren met elkaar in gesprek gingen.

Dit jaar ligt de focus onder andere op thema’s zoals de zee en de oceaan. Op zondag kunnen bezoekers genieten van ‘Music by Oceans’. Oceanograaf Dr. Stefanie Ypma zal een korte lezing geven over haar onderzoek naar oceaanstromingen, waarna kunstenaar en componist Stef Veldhuis uitlegt hoe hij deze kennis heeft omgezet naar composities voor een strijkkwartet. Vervolgens wordt het stuk daadwerkelijk gespeeld.

CREATIEVE EN INTELLECTUELE SAMENSMELTING

Bij het samenstellen van het programma zoekt Floor Fiers naar combinaties van creativiteit en intellect, omdat ze gelooft dat deze elkaar versterken. “Soms is er een voorstelling over een bepaald thema en zoek ik daar een academicus bij. Soms gebeurt het andersom en zoek ik naar een passende voorstelling bij een interessant onderzoek”, vertelt ze. “Ik let erop dat bezoekers op verschillende manieren kunnen deelnemen aan het programma. Soms nodigt het programma uit tot kijken en luisteren, op andere momenten vereist het een actieve bijdrage van de bezoekers.”

BELEEF HET ZELF

Een voorbeeld van een interactieve bijdrage is te vinden in het Ambonezenbosje, waar bezoekers kunnen deelnemen aan een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen over kunstbeleving. Aan het begin van het bosje hangt een QR-code die leidt naar een digitale omgeving, waar bezoekers hun ervaring van de beeldende kunstroute kunnen delen. De resultaten hiervan zijn zichtbaar op schermen die steeds verversen. Het team van wetenschappers bespreekt de resultaten op de Agora op zondag, waarbij bezoekers kunnen meepraten over de betekenis van kunst.

Wie is programmeur Floor
Floor Fiers combineert in haar rol als Programmeur Wetenschap haar passie voor culturele festivals met haar achtergrond als sociaal wetenschapper. Deze passie werd haar met de paplepel ingegoten, altijd met de aansporing om bij te dragen als vrijwilliger of organisator. Totaalfestival in Bladel (Noord-Brabant) is haar thuishonk. Daarnaast kwam ze terecht bij Theaterfestival Boulevard, Kunstbende en natuurlijk: Festival Hongerige Wolf. Onlangs promoveerde Floor aan Northwestern University in Chicago, Verenigde Staten. Na Festival Hongerige Wolf zet ze haar onderzoek voort als universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, gericht op de rol van digitale technologie in de maatschappij met de focus op arbeid. 

FLOORS FAVORIET

Floor kijkt vooral uit naar ‘Music by Oceans’. “Op een hooibaal zitten en meer leren over oceaanstromingen, dat lijkt me geweldig. Elk onderdeel van het programma biedt iets unieks en geeft bezoekers de kans om op een diepgaande manier kennis te maken met wetenschap en kunst.”

 

Foto: Jan Willem Bullee – Music by Oceans