Nieuws

Maak kennis met: Sjoerd Nijland – Programmeur Muziek

By 06/05/2024 juni 9th, 2024 No Comments

Graag stellen we je voor aan één van de drijvende krachten achter Festival Hongerige Wolf: Sjoerd Nijland. Met bakken ervaring schotelt hij je de meest smaakvolle combinatie van artiesten voor. Tijd om kennis met hem te maken en een inkijkje te krijgen in het muzikale programma van Festival Hongerige Wolf 2024.

Sjoerd zit niet stil en is zo goed als dagelijks op zoek naar een nieuwe vangst. Door zijn liefde en interesse in hedendaagse muziek, blijft ie goed op de hoogte. “Ik houd het hele jaar een longlist bij met mogelijke passende acts voor het festival.” Wanneer de tijd rijp is begint hij met het samenstellen. “Ik selecteer altijd een paar nationale semi-gevestigde namen, maar scout ook nog vrij onbekende of opkomende namen.” Hij houdt daarbij een waslijst aan zaken bij, zoals artistieke inhoudelijkheid, mate van talent, eigenzinnigheid, authenticiteit, onderscheidenheid, performance, kwaliteit, energie, uitstraling, de bezoeker, diversiteit. En zo kan hij nog wel even doorgaan, maar één van de belangrijkste dingen is toch wel dat er opkomend talent op de planken staat van Festival Hongerige Wolf.

OPKOMEND TALENT

“Héél belangrijk”, benadrukt Sjoerd nog maar eens. “Het is erg lastig en het wordt steeds lastiger voor opkomend talent om optredens te vinden. Voor opkomend talent zijn optredens belangrijk voor hun muzikale loopbaan. (Meer) ervaring opdoen, zichtbaar(der) worden, hun muziek meer beluisterd krijgen, nieuw publiek vinden en daarmee mogelijk een grotere achterban krijgen, een netwerk opbouwen van muzikale vrienden (die je tegenkomt bij en rondom optredens) en organisatoren.” Op Festival Hongerige Wolf bieden we deze talenten graag een podium.

HOOGTEPUNTEN

Opkomend talent is dus zeker terug te zien in het programma van dit jaar, maar waar moeten we onze pijlen vooral op richten? Sjoerd is bijzonder enthousiast over iedereen die komt spelen. “Maar als ik dan toch een paar namen moet noemen, moet dat? Dat moet vast. Imaginarium, PARRA.DICE, Rens, Jaïr en Ome Uncle, Bowl, Challem, Astronaut, XA4, TAXITAXI en Shoom. Verder wil ik hier zeker ook Alamo Race Track noemen, vanwege vele redenen een hoogtepunt. In het bijzonder omdat ze een Oost-Groningse polder-conceptplaat hebben gemaakt, die inhoudelijk goed aansluit bij de omgeving van ons festival.” Conclusie: Sjoerd is zo blij als een wolf met z’n roedel. En dan zijn wij dat ook. Festival Hongerige Wolf 2024 wordt een weekend vol met hoogtepunten.

GENIETEN EN LOSLATEN

“Het is enorm genieten om artiesten uit te nodigen in de superfijne sfeer en omgeving van Hongerige Wolf, gecombineerd met de fijne bezoekers aan wie ik deze acts mag voorschotelen.” Sjoerd ziet hoe werkelijk iedereen – van muzikanten en bezoekers tot vrijwilligers, crew, pachters en de organisatie – het festival beleeft. “Ik hoop dit jaar vooral dat iedereen van het festival kan genieten, kan loslaten, in het moment(en) kan zijn en zich laat verrassen. Doe unieke ervaringen op en neem ze mee naar huis om te herinneren.”

SMAAK VAN SJOERD

Wanneer je Sjoerd vraagt om Festival Hongerige Wolf te serveren als een gerecht, dan krijg je een zeer diverse en rijkgevulde lasagne geserveerd. “Van de bovenkant, of van een afstand, weet je niet precies wat te gaan krijgen”, omschrijft hij. “Zodra je eraan begint, word je verrast, beloond, kun je proeven en genieten van een combinatie van veel verschillende authentieke elementen die in mijn ogen unieke ervaringen kunnen geven.” Eet smakelijk! 😉

Wie is programmeur Sjoerd
Sjoerd Nijland is begin twintig als hij stage loopt bij poppodium Simplon in Groningen. Dit bevalt zo goed dat hij er ook als vrijwilliger aan de slag gaat, net als bij een aantal festivals. “Hierdoor kwam ik achter de schermen en daar zag ik ook wat muziekprogrammeurs allemaal deden. Dat vond ik vet.” Na zijn stage gaat het hard. Inmiddels heeft Sjoerd gedurende zijn loopbaan (mede) programma’s samengesteld voor onder andere Bevrijdingsfestival Groningen (local heroes), Popronde Groningen, Oerol, POPgroningen en natuurlijk ons eigen Festival Hongerige Wolf. 

Nog even dit: mocht er toch een pot met goud onder de regenboog staan, dan zou Sjoerd IDLES strikken. “Gewoon omdat ik dat teringvet vind, zowel de muziek als live.” Wie weet lezen ze dit, vinden ze Festival Hongerige Wolf ook wel teringvet en hebben ze nog een gaatje vrij. Bij deze.