Dikkie Zwik
Foto: Nadja Schwarz

Dorp

“Hongerige Wolf, is dat echt de naam van het dorp?” wordt vaak gevraagd. Ja, dat is het echt. En met zo’n mooie naam kan je niet anders dan een festival ernaar vernoemen, toch?

Hongerige Wolf is een klein dorpje helemaal bovenin Nederland, diep in Noordoost-Groningen. Het gehucht met zo’n zeventig bewoners is een tijdlang populair geweest onder kunstenaars, en die creatieve sfeer hangt er nog steeds. Het is een bijzonder stukje Nederland dat niet te vergelijken is met andere plekken. Weilanden strekken zover als je kan zien, luchten lijken alleen voor te komen in schilderijen en van elke bewoner zou zo een documentaire gemaakt kunnen worden.

Bijzonder is het dus, dat zij een weekend in juli hun dorp openstellen voor festivalgangers. Sterker nog; de Hongerige Wolven doen actief mee. Tuinen worden opengesteld voor optredens, schuren veranderen in cafés en tuinhuisjes veranderen in logeerkamers. En voor het vervoer worden trekkers ingezet.

Benieuwd waar de dorpsnaam vandaan komt? Vraag het vooral aan een van de bewoners. Je krijgt gegarandeerd een interessant antwoord er zijn namelijk meerdere theorieën.